Rumena grožnja: vzdrževanje novinarske avtoritete prek razprave o tabloidizaciji - Jontes, Dejan (Teorija in praksa, 2009)
Članek se osredotoča na razpravo o tabloidizaciji, a z obratne perspektive, kot je to značilno za prevladujoče pristope, ki jo običajno razlagajo zgolj v okviru komercializacije. Z analizo komentarjev in intervjujev v t. i. resnem tisku skušamo pokazati, kako se skozi izgrajevanje ločnic med novinarstvom in nenovinarstvom oziroma pravim in nepravim (rumenim) novinarstvom vzpostavlja in vzdržuje avtoriteta novinarstva. Prav vprašanje novinarske avtoritete je namreč eden bolj zapostavljenih vidikov novinarskih in komunikoloških obravnav novinarstva, zato v članku "rumeno grožnjo" obravnavamo kot retorični ritual ohranjanja oz. popravljanja prevladujoče, objektivistične novinarske paradigme. Analiza komentarjev in intervjujev, ki v šestmesečnem obdobju v letih 2005 in 2006 v Delu, Dnevniku, Večeru, Magu in Mladini obravnavajo tabloidni tisk, pokaže na različne strategije, s katerimi se skuša "resno" novinarstvo ograditi od "rumenega", kot so poudarjanje epistemoloških in metodoloških razlik med obema vrstama novinarstva in ritualno izločitev posameznikov, ki kršijo pravila.
Keywords: Journalism; Novinarstvo; Authority; Avtoriteta; Tabloid newspapers; Tabloidi; Slovenia; Slovenija; rumeni tisk