Oblikovanje poimenovanj za besedne vrste v slovensko pisanih slovnicah med leti 1791-1854 - Stramljič Breznik, Irena (Jezik in slovstvo, 1999)
Zgodovinski pogled na oblikovanje besednovrstnega izrazja na temelju besednotvorne analize prinaša naslednje ugotovitve: pri vseh obravnavanih slovničarjih 19. stoletja z izjemo Zagajška je pri upoštevanju temeljnih načel za oblikovanje termina razpoznavna težnja, v izrazu zajeti definicijske lastnosti besednih vrst. Oblikovani izrazi so v devetdesetih odstotkih samostalniške izpeljanke, večinoma obraziljene z moškospolskimi morfemi. Vse naštete lastnosti pa predstavljajo pozitivno tradicijo, iz katere črpa tudi današnje jezikoslovno izrazjetvorje
Keywords: Slovene; slovenščina; slovnice; grammar; besedne vrste; strokovna terminologija