O prevladovanju estetskega nad poučnim v mladinski književnosti - Haramija, Dragica (Jezik in slovstvo, 2014)
Helga Glušič zagovarja stališče, da sta v kakovostni mladinski književnosti etika in estetika pomembnejši od poučnosti. V razpravah zasleduje predvsem dvoje: depedagogizacijo mladinske književnosti ter igro (njen vsebinski in/ali oblikovni element) in humor kot pomembni sestavini tovrstnega slovstva. Z zagovarjanjem umetniške vrednosti literarnega dela pred poučno uporabnostjo je med prvimi vzpostavila standard vrednotenja mladinske književnosti, ki velja še danes.
Keywords: Glušič, Helga, 1934-2014; mladinska književnost; young adult literature; igra; humor; humour; estetika v literaturi