Makrofavna karnijskih plasti mežiškega prostora - Jurkovšek, Bogdan (Geologija, 2002)
Med karnijskimi karbonatnimi kamninami v okolici Mežice in Črne na Koroškem ležijo v treh nivojih laporno-skrilave kamnine, pod katerimi so razvite plastioolitnega in onkoidnega apnenca. Vsi cefalopodi so bili najdeni v najnižjem, t. i. prvem klastičnem horizontu skupaj s školjkami, polži in redkimi ostanki vretenčarjev. Za drugi klastični horizont je značilna plast s številnimi školjkami. V tretjem najvišjem klastičnem horizontu fosilna makrofavna ni bila ugotovljena. V fosilnih združbah oolitno-onkoidnih plasti vtalnini vseh treh klastičnih horizontov so poleg lupin mehkužcev prosotni številni morski ježki, krinoidi in redki najstarejši brahiopodi. Litostratigrafski razoj karnijskih plasti v okolici Mežice kaže na ciklične evstatične spremembe morske gladine, ki so opazne tudi v litologiji "Rabeljske skupine" širšega prostora Vzhodnih Alp.
Keywords: fosili; karbonatne kamnine; Mežica; polži; stratigrafija; stratigraphy; školjke; trias