Bi doping morali dopustiti? - Pisk, Jernej (Šport (Ljubljana), 2020)
Osrednja etična dilema sodobnega športa je vprašanje dopinga. Mnogo razprav, časa in denarja je usmerjenega v boj proti dopingu. Doping je namreč nelegalen, zato naj bi bil slab in nemoralen. Le redko pa je mogoče zaslediti pogled z druge strani. Ob vsej energiji, usmerjeni v boj proti dopingu, se zdi, da pozabljamo, zakaj je doping v športu sploh prisoten. Blažiti simptome nima smisla, če si nismo vsaj nekoliko na jasnem glede vzrokov bolezni. Nenazadnje je za uspešen boj potrebno poznati sovražnika, proti kateremu se borimo. Zakaj je doping prisoten v športu, zaradi katerih razlogov ga športniki uporabljajo in zakaj so nekateri prepričani, da bi doping morali dopustiti, ga legalizirati? Razmislek nima namena rušiti prizadevanj za šport brez dopinga, ampak želi opozoriti na kompleksnost situacije in neprimernost pavšalnih obsodb športnikov, saj smo sokrivci za problem dopinga v športu vsi.
Keywords: človekove pravice; doping; ethics; etika; human rights; sports competitions; šport; športna tekmovanja