Aplikacija in integracija agilnih projektnih metodologij pri projektih razvoja mobilnih aplikacij - Daković, Aljaž (Projektna mreža Slovenije, 2013)
Razvoj mobilnih aplikacij je nova in izjemno hitro razvijajoča se in rastoča industrijska panoga. Dinamiko tega razvoja in rasti zagotavljajo razvojni projekti mobilnih aplikacij, ki širijo svetovni spekter projektov in s svojimi specifičnimi zahtevami postavljajo pred stroko projektnega menedžmenta nove izzive. Njihove posebnosti se kažejo v relativni kratkotrajnosti in majhni kompleksnosti glede na število vključenih posameznikov v projektni sistem teh projektov od začetka njihovih življenjskih ciklusov pa do zaključka faz izvajanja. Vsled temu in ob določenih vsebinskih posebnostih teh projektov so aplikabilnost in učinkovitost klasičnih konceptov, predvsem pa metodologij projektnega menedžmenta precej omejeni. V zadnjih letih se pogosto izpostavlja primernost agilnih projektnih metodologij za projekte s podobnimi karakteristikami, kot jih imajo projekti razvoja mobilnih aplikacij. Za slednje je v članku kot primerna podlaga za pripravo in vodenje predstavljena metodologija, ki predstavlja izvirno adaptacijo in integracijo dveh agilnih metodologij - Scrum in Extreme Programming, in je bila preverjenaz aplikacijo na dveh tovrstnih projektih.
Keywords: organizacija; organization; projektni management; projektno vodenje; razvojni projekti