Oblikovalska merila pri urejanju mest in drugih naselij - Dimitrovska Andrews, Kaliopa (Urbani izziv, 1994)
Estetska presoja je opredeljena kot proces s katerim se vpliva na aktivnosti pri organiziranju oblik in na vizualno presojo končnega proizvoda. Po zgodovinskem prikazu vloge estetske presoje pri oblikovanju mest ter njene vmeščenosti v sodobne planerske procese so predstavljeni primeri kodifikacije v področni zakonodaji različnih evropskih držav, vključno s Slovenijo. Posebej so izpostavljena urbanističnooblikovalska merila. V zvezi z večkrat izrečeno pripombo, da je v praksi skoraj nemogoče izvesti estetsko okolje, je v zaključku predlog priprave priročnika za oblikovanje urbanih prostorov.
Keywords: aesthetics; estetika; mesta; prostorsko planiranje; spatial planning; urbana naselja; urbanism; urbanizem