Zgodovina, spomin in dediščina - Cigoj Krstulović, Nataša (De musica disserenda, 2011)
Odnos kulture in identitete je v slovenski zgodovini videti jasen še zlasti v drugi polovici 19. stoletja. Glasbena matica je svojo različnost do druge kulture vzpostavljala dvosmerno: s politično naravnanostjo preko zahtev za avtonomijo lastne kulture po eni strani, in z etnično usmerjenostjo preko prizadevanj za samosvojost slovenske glasbe po drugi strani.
Keywords: Glasbena matica; Ljubljana; Zgodovina; history; glasbene organizacije; Ljubljana (Slovenija); kulturna zgodovina; 19.st.