Ureditev športne vzgoje članic Univerze v Ljubljani - Zovko, Vinko (Šport (Ljubljana), 2016)
Slovenske fakultete so se organiziranja športne vzgoje po bolonjski prenovi lotile zelo različno. V prispevku, ki temelji na empiričnih podatkih iz 17 od skupaj 26 članic ljubljanske univerze, ugotavljamo, da je športne vzgoje kot obvezne vsebine vse manj, medtem ko se krepi športna vzgoja kot neobvezna vsebina. Iz tega izhaja, da se vlaganje truda in denarja posameznih članic v izvajanje športne vzgoje ni bistveno spremenilo, medtem ko so pozitivne posledice te športne vzgoje (več gibanja in bolj zdrav življenjski slog mladih) stalno manjše. Da je temu res tako, kaže predvsem hitro padajoča udeležba študentov pri športni vzgoji. Naše ugotovitve seveda niso spodbudne, saj ima pomanjkanje fizične aktivnosti za študente številne negativne posledice.
Keywords: compulsory course; Ljubljana; obvezna vsebina; physical education; sport; šport; športna vzgoja; študentje; university; Univerza v Ljubljani