Usoda maja '68 in (post)socializem - Juvan, Marko (Primerjalna književnost, 2020)
Članek na podlagi pojmovanja, da je za modernizem odločilna "predstavna bližina družbene revolucije" (Anderson) v perspektivi teorije svetovnih-sistemov obravnava neoavantgardistično radikalizacijo modernizma v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja. Pri tem se osredotoča na literarno in teoretsko polje kapitalistične Francije v primerjavi s pospešenim razvojem obeh področij v socialistični periferiji svetovnega modernizma - v neuvrščeni in samoupravni Jugoslaviji. Interpretira povezovanje eksperimentalne literature in (post)strukturalistične teorije v Sloveniji "dolgega leta 1968" od prvotnega zavezništva neoavantgardnega tipa do razkola sredi sedemdesetih let. V sklepu nakaže divergentne interpretacije zgodovinskega procesa med poskusom študentske revolucije 1968 in letom 1989, ko globalizirani kapitalizem prevlada socializem, modernizem pa preide v postmodernizem.
Keywords: književnost in družba; modernizem; neoavantgarda; revolucija; slovenska književnost; socializem; svetovni sistem; študentsko gibanje