Exploring the roles of elites in managing the Chinese internet - Shoesmith, Brian (Javnost (Ljubljana), 2004)
Članek obravnava nadzorovanje interneta na Kitajskem. Nadzor nad medijem na Kitajskem mora upoštevati tekmovalne interese med pekinško politično elito ter tekmovanje med glavnimi mesti in Pekingom za nadzor lokalnimi sredstvi za uporabo interneta. Situacijo na Kitajskem dodatno zapletajo tuji analitiki, ki raziskujejo kitajski internet. Avtorja menita, da je mogoče delovanje ponudnikov internetnih storitev na Kitajskem razumeti le s proučevanjem vloge političnih elit v oblikovanju in izvajanju politik, tako da je internet obravnavan v širšem kontekstu intenzivnih pritiskov centralnih in regionalnih političnih elit na njegovo regulacijo. V tem okviru je ustrezneje govoriti o upravljanju kot pa o monolitnem nadzorovanju.
Keywords: Kitajska; množične komunikacije; elektronski mediji; komunikacijska tehnologija; računalniška omrežja; internet; informacije; informiranje; nadzor