Ekokritiški pogled na poezijo Svetlane Makarovič - Badalič, Tanja (Jezik in slovstvo, 2016)
Prispevek najprej kratko predstavi ekokritiko kot disciplino, ki preučuje odnos med literaturo in fizičnim okoljem, ter njeno prakso, ki spodbuja k bolj etični interakciji s svetom, nato pa poudari vlogo literature pri oblikovanju nove etične in ekološke zavesti. V središče je postavljen ekokritiški pogled na poezijo Svetlane Makarovič z namenom ugotoviti etično in ekološko sporočilo njene poetike. Pri tem se prispevek dotika tudi avtoričinih časopisnih kolumn, ki eksplicitno razkrivajo njen vidik širše okoljske problematike, predvsem ne-človeških živali.
Keywords: Makarovič, Svetlana, 1939-; slovenska poezija; ekokritika; antropocentrizem; ekocentrizem; ekološka funkcija književnosti; etična funkcija književnosti; literarne študije