Vmesna sodba, predhodna vprašanja in identična vprašanja v odškodninskih sporih - Wedam-Lukić, Dragica (Pravni letopis, 2012)
Prispevek obravnava primere, v katerih je isti historični dogodek predmet obravnavanja v več sodnih postopkih. Kadar gre za dva pravdna postopka ali več, avtorica opozarja na razliko med vmesno sodbo, ki učinkuje samo v postopku, v katerem je bila izdana, ter sodbo o predhodnem pravnem razmerju, ki ima učinek pravnomočnosti in zavezuje tudi druga sodišča, ki odločajo o zahtevkih iz istega pravnega razmerja. Po drugi strani pa je civilno sodišče vezano na sodbo kazenskega sodišča v dveh primerih: ko je obstoj kaznivega dejanja predhodno vprašanje, od katerega je odvisen obstoj odškodninske odgovornosti, in v primeru tako imenovanih identičnih dejanskih stanj, ko je civilno sodišče vezano na obsodilno sodbo kazenskega sodišča, vendar le glede obstoja kaznivega dejanja in kazenske odgovornosti storilca. Po večinskem stališču domneva nedolžnosti pravdnemu sodišču preprečuje, da bi samo odločilo o obstoju kaznivega dejanja, če kazenskega postopka ni bilo. V primeru identičnih dejanskih stanj pa je sporno, ali vezanost na kazensko sodbo ni v nasprotju s pravico nasprotne stranke do izjave, če ni imela možnosti sodelovati v kazenskem postopku.
Keywords: odškodnina; pravdni postopek; reševanje; sodni postopek; spori