An overview of alien Diptera in Slovenia - De Groot, Maarten (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2013)
Na podlagi podatkov iz literature je pripravljen pregled dvokrilcev (Diptera), ki v Sloveniji niso domorodni. Skupno je v Sloveniji 18 tujih vrst, pripadajočih osmim družinam. Večina vrst izvira iz Severne Amerike in celinske Azije. Prvi podatek za tujo vrsto reda Diptera (Ceratitis capitata (Wiedemann, 1824) (Diptera: Tephritidae)) je iz leta 1959, toda večina vrst je bila prvič zabeležena v zadnjih dveh desetletjih. Največ vrst je bilo najdenih v predalpskem in submediteranskem območju. Razširjenost in pogostnost tujih dvokrilcev nista dobro znana, saj so bila v večini primerov objavljena le prva opazovanja. Večina vrst je rastlinojedih in so znani škodljivci v poljedelstvu in gozdarstvu. Predstavljen je seznam tujerodnih dvokrilcev, ki jih pričakujemo v Sloveniji. Priporočamo razvoj organiziranega spremljanja, da bi razumeli populacijsko dinamiko ter vpliv tujih vrst na ekosistem in ekonomijo.
Keywords: Diptera; dvokrilci; fauna; favna; muhe; nonindigenous species; Slovenia; Slovenija; tujerodne vrste