Razplinjanje prahov pred zgoščevanjem - Bizjak, Milan (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Hitro strjevanje, konsolidacija prahov, kosmičev, trakov sta omogočila izdelavo temperaturno obstojnih aluminijevih zlitin z elementi prehodne skupine periodnega sistema in kompozitov z aluminijevo matico. Raziskovali smo postopek razplinjanja in analizirali debeline oksidne plasti na trakovih zlitin z Augerjevo elektronsko spektroskopijo. Prikazan je tudi primer napak, nastalih med ekstruzijo neevakuiranih kontejnerjev.
Keywords: zlitine; aluminij; aluminum; železo; oksidne plasti; razplinjevanje