Folklorni in živalski slovar v ustvarjalnem opusu Svetlane Makarovič - Golež Kaučič, Marjetka (Jezik in slovstvo, 2011)
Prispevek obravnava izbrana besedila iz ustvarjalnega opusa raznovrstnih del Svetlane Makarovič in njihovo navezovanje na slovensko folkloro, na motivno-tematski ravni z uporabo folklorističnih metod, povezovanjem identifikacije z interpretacijo folklornih prvin ter na medbesedilni ravni z analizo vsebinskih, formalnih in citatnih odnosnic iz ljudske pesmi v pesničinih besedilih. Ob poglobljeni analizi treh besedil in detekciji bestiarija v njeni poeziji uporablja še koncepte zoofolkloristike in kulturne animalistike ter ekokritike. Predmet analize je najprej dramsko besedilo Mrtvec pride po ljubico (1982), temelječe na ljudski bajeslovni baladi z enakim naslovom, ki vpeta v novo poetsko in žanrsko besedilo vzpostavlja dialog s tradicijo, hkrati pa predloga doživi mnogotere ustvarjalne "okvare" in nove idejne ter pomenske razsežnosti. Nato se prispevek posveti analizi metateksta Katalena (2009), sodobnega pripovednega besedila, ki ima za svoj prototekst družinsko balado Z roparjem omožena, ki se v vsebinskem jedru približuje izvirniku, v žanrski in zgodbeni obdelavi pa se od njega oddaljuje. Tretje besedilo, radijska igra Živali pokopavajo lovca (2002), je transformacija ljudske živalske balade Lovčev pogreb, v katero je Makarovičeva citatno vnesla ljudsko pesem v njeni sinkretični podobi besedila in melodije ter ji dodala lastne idejne in pomenske poudarke, besedilo lahko beremo tudi kot ekokritiški tekst.
Keywords: Makarovič, Svetlana, 1939-; Slovene literature; Slovene poetry; slovenska književnost; slovenska poezija; folkloristics; slovenske pesnice; folkloristika; zoofolkloristika