Predlog Zakona o objavljanju v uradnem listu - Masten, Anamarija Patricija (Pravni letopis, 2025)
Nomotehnični izzivi svoje prave razsežnosti pokažejo šele, ko se pripravljavci predpisov lotijo prelivanja želene vsebine v obliko pravnih pravil. To opravilo nedvomno zahteva, da so vanj vključeni pravno-teoretični razmisleki, v okviru katerih je morda že bila obravnavana konkretna situacija, v kateri se je znašel pripravljavec predpisa, ali pa celo ponujena primerna (nomotehnična) rešitev. Toda kadar slednje (še) ni, hkrati pa tudi ne vsaj kakšnega realnega (v predpisu udejanjenega) primera poskusa premostitve določene pravne ali nomotehnične dileme, na katerega bi se bilo mogoče nasloniti, se pripravljavec predpisa znajde v še toliko bolj zapletenem položaju, saj njegov izziv poleg praktično-konkretnih vidikov dobi še teoretično-abstraktno razsežnost. Pripravljavec predpisa je pri pripravi Predloga zakona o objavljanju v Uradnem listu Republike Slovenije naletel na številna pravna in nomotehnična vprašanja. Gre namreč za zakonsko materijo, ki po eni strani konkretizira ustavni institut objavljanja predpisov v uradnem listu in mora zato upoštevati ustavnopravna načela in ustavnosodno prakso, po drugi strani pa poskuša slediti in pustiti prosto pot družbenemu razvoju, prežetemu z digitalnimi okolji in orodji, ki imajo vedno bolj pomembno vlogo tudi v pravu.
Keywords: digitalisation; digitalizacija; legal drafting; nomotehnika; normative activity; normativna dejavnost; objavljanje predpisov; official gazette; publication of laws and regulations; uradni list; Zakonodaja