Synchronous and metachronous bilateral germ cell tumours of the testis - Berkmen, Ferhat (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Pregledali smo 14 bolnikov z bilateralnim tumorjem testisov in proučevali, alije potrebno med orkidektomijo opraviti tudi kontralaterno biopsijo testisovza odkrivanje karcinoma in situ. Bolniki in metode. Z raziskovanjem teh 14 bolnikov z bilateralnim tumorjem testisov smo želeli ugotoviti incidenco, histološke podatke, napovedane dejavnike, časovno razliko med nastankom enega in drugega primernega karcinoma, način zdravljenja in končni uspeh. Rezultati. V letih med 1984 in 1996 smo odkrili 14 primerov bilateralnih tumorjev. Pri 5 bolnikih so se tumorji pojavili hkrati, pri ostalih pa se je kontralateralni tumor pojavil s časovnim zamikom od 6 do 107 mesecev. Najpogostejša histološka diagnoza je bila seminom, ki je bil ugotovljen v 10 primerih. Pri 4 bolnikih je bil ugotovljen retiniran testis, pri enem pa sindrom perzistentnega Muellerjevega voda. Pri vseh bolnikih je bila opravljena radikalna orkidektomija. Z ozirom na stadij bolezni so bili vsi bolniki zdravljeni z obsevanjem in/ali kemoterapijo. Štirje bolniki so umrli v času od 6 do 33 mesecev po diagnozi. Preostalih 10 bolnikov je še vedno živih in brez znakov bolezni. Zaključki. Diagnoza sekundarnega tumorja je danes pogostejša zaradi daljšega obdobja, določenega za nadzor bolezni, rednih samopregledovanj bolnikov, ultrazvočnega pregleda testisov, uporabe tumorski markerjev AFP in HCG ter biopsije kontralateralnega testisa med orkidektomijo. Karcinom in situ na kontralateralnem testisu skoraj pri vseh obsevanih bolnikih z germinalnim rakom napreduje v invazivni tumor. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih.)
Keywords: Carcinoma in situ; diagnostika; Drug therapy; Germinoma; Orchiectomy; Pathology; Testicular neoplasms; testisi; Therapy; tumorji