Happiness in a time of rapid social change - Bernik, Ivan (Teorija in praksa, 2012)
V članku obravnavamo nekatere vidike družbene porazdelitve subjektivne blaginje (občutki sreče) med leti 2000-2009, ki jih lahko opredelimo kot obdobje postopne utrditve postsocialističnih političnih in ekonomskih sprememb v Sloveniji ter krepitve relativnega blagostanja in stabilnosti. Domnevamo, da so se v tem obdobju občutki sreče v povprečju povečali, vendar pa so se zaradi porajanja novih družbenih razcepov hkrati tudi povečale razlike med najmanj in najbolj srečnimi glede na specifične demografske skupine (spol, izobrazba, religioznost, organizacija intimnega življenja). Analiza ne potrjuje nobene od teh domnev. Za analizirano obdobje so značilna le manjša nihanja v povprečni stopnji sreče in v razmerju med najbolj in najmanj srečnimi. Prav tako v tem času ni bilo opaznejših sprememb v družbeni sestavi najbolj in najmanj srečnih. To kaže, da v analiziranem obdobju spreminjanje strukture slovenske družbe ni vplivalo na občutke sreče.
Keywords: Happiness; Sreča; Družbene spremembe; Social change; Social welfare; Družbena blaginja; Postsocialism; Postsocializem; Slovenia; Slovenija; družba; society