Razmerja v izbrani sodobni slovenski kratki prozi - Žbogar, Alenka (Jezik in slovstvo, 2020)
Osvetlili bomo družinska in partnerska razmerja v izbranih sodobnih slovenskih kratkoproznih zbirkah, ki so izšle v prvem desetletju 21. stoletja. Analizirane bodo zbirke Zakon želje (2000) Andreja Blatnika, Made in Slovenia (2007) Aleša Čara, Vsi moji božiči (2006) Maruše Krese, Gverilci (2004) Polone Glavan in Fragma (2003) Mojce Kumerdej. Skušali bomo pojasniti, kakšna družinska in partnerska dinamika se kaže v teh zbirkah, ter pretehtati, ali izbrane zbirke sodijo v t. i. literarni minimalizem ter na katerih področjih se ta kaže. Pojasnili bomo, zakaj v zbirkah prevladujejo subjekti pogovarjanja in v kolikšni meri se zbirke prilegajo teoriji ledene gore.
Keywords: 2000-2010; Blatnik, Andrej; comparative analyses; Čar, Aleš; družinska razmerja; family relationships; Glavan, Polona; Iceberg Theory; Krese, Maruša; Kumerdej, Mojca; literarne študije; literarni minimalizem; literary minimalism; literary studies; partner relationships; partnerska razmerja; primerjalne analize; Slovenian literature; Slovenian short stories; slovenska književnost; slovenska kratka proza; subject of conversation; subjekt pogovarjanja; teorija ledene gore