Enhancing competitiveness by education and training - Svetličič, Marjan (Mednarodno inovativno poslovanje, 2010)
V hitro spreminjajočem se družbenem in gospodarskem okolju in v luči rastočega trenda razvoja v smeri globalizacije moramo poiskati nov način kako izboljšati storilnost in rast v Evropski uniji in v Sloveniji. Eden od načinov kako povzročiti to spremembo je zagotovo pregled in posodobitev izobraževalnih tehnik. Posodobitev izobraževalnih tehnik pomeni, da lahko izboljšamo ustvarjalnost in inovativnost, ki nas bosta v naslednjih desetletjih vodili naprej. Vpliv izobraževanja na družbo in poslovanje je neverjeten. V državah z višjim izobrazbenim standardom je BDP na prebivalca navadno višji kot v državah, kjer je stopnja izobrazbe slabša. Vendar pa samo višji izobrazbeni standard ni dovolj. Pomembna je tudi kakovost same izobrazbe, saj v večini primerov vrsta izobrazbe določa kakovost delovne sile ter družbeno in gospodarsko stanje. V sodobnem globaliziranem gospodarstvu ni dovolj, da študentom ponudimo samo učne programe, katerih edini cilj je pomnjenje podatkov in dejstev. Priti mora do spremembe v načinu poučevanja. Učiteljem je treba dati več priložnosti in avtonomije, da lahko študente naučijo ustvarjalnega mišljenja in razvoja tako imenovanih mehkih veščin kot so kulturno zavedanje, kritično in ustvarjalno mišljenje in sposobnosti komunikacije. Te veščine bodo skupaj z osnovami izobraževanja pomagale oblikovati vseživljenjske učence, ki bodo pripravljeni postati konkurenčni del hitro rastočega globalnega tržišča. Številna podjetja se zavedajo teh mehkih veščin in že aktivno iščejo potencialne delavce, ki se ponašajo s temi veščinami. Moramo se potruditi in učitelje navdušiti ter usposobiti za te nove ideologije. Tako bodo lahko to znanje in nove načine učenja posredovali novim generacijam. Izobraževanje mora postati prednostna naloga. Konkurenca na globalnem tržišču bo vse večja in s ponovnim ovrednotenjem učnih programov in z novimi metodami lahko študenti svoje formalno izobraževanje zapustijo z mero radovednosti in želje po vseživljenjskem učenju, ki jim bo na tržišču zagotovilo konkurenčno prednost in tako izboljšalo njihove možnosti za uspeh obenem pa bo pripomoglo tudi k uspehu Slovenije.
Keywords: Competitiveness; Economy; Education; Gospodarstvo; Izobraževanje; Konkurenčnost