Pogodbena kazen v poslovni praksi - Prostor, Jerneja (Podjetje in delo, 2014)
Avtorica najprej predstavi dileme, ki izhajajo iz dogovora pogodbenih strank o pogodbeni kazni ali pavšalni ali limitirani odškodnini. Iz dogovora strank namreč pogosto ni preprosto razbrati, kakšno naravo sta želeli pripisati znesku, ki ga je treba plačati v primeru kršitve pogodbe. Tak dogovor je lahko še posebej problematičen, če gre za pogodbeno razmerje z mednarodnim elementom, pri čemer je treba za razsojo spora uporabiti pravo sistema common law. Ta namreč ne dopušča dogovora o pogodbeni kazni. V članku je nato podrobneje obravnavana ureditev pogodbene kazni v slovenskem pravu, v zadnjem poglavju pa je ta primerjana s primerljivimi klavzulami, ki jih urejajo avtonomni pravni viri.
Keywords: kršenje; odškodnina; pogodbe; pogodbeno pravo