Dokazi o učinkovitosti terapije z laserjem - Kos, Nataša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Prve članke o uporabi nizkoenergijskih laserjev v medicini so objavili pred več kot 40 leti, in sicer na Madžarskem. Potem so naredili veliko najrazličnejših študij in vitro, študij na živalih in kliničnih preizkusov, v katerih so avtorji ugotavljali učinke terapije z laserjem z različnimi valovnimi dolžinami in z različnimi jakostmi na tkiva. Ugotovitve študij si med seboj nasprotujejo, natančen mehanizem delovanja terapije z nizkoenergijskim laserjem (LLLT - low level laser therapy) ni pojasnjen. Ne poznamo mehanizma delovanja na bolečino, tudi mehanizem biostimulativnega delovanja ni pojasnjen. Kljub temu terapijo z nizkoenergijskim laserjem v fizikalni medicini pogosto uporabljajo in marsikdaj je tovrstna terapija tudi učinkovita. Vsekakor pa bi bilo treba narediti natančne, dobro zasnovane študije, da bi ugotovili, kdaj naj LLLT uporabimo in s kakšno valovno dolžino ter odmerkom, ki bi bil najbolj primeren za zdravljenje posameznih bolezenskih stanj pri ljudeh.
Keywords: biostimulacija; bolečina; celjenje ran; therapy; zdravljenje