Pomen in vloga šolskih knjižničarjev pri razvijanju bralne pismenosti učencev prvega triletja osnovne šole - Kanalec, Tjaša (Šolska knjižnica, 2024)
Prispevek se osredotoča na pomembno vlogo šolskih knjižničarjev pri razvijanju bralne pismenosti. Prek teoretičnih izhodišč in s praktičnimi napotki je opredeljen in prikazan potek učenja branja pri raznolikih enako starih mladih bralcih. V prispevku je tudi predstavljeno, kako lahko knjižničarji podprejo vsakega bralca, ki se še uči bralne tehnike. Poudarek je na opredelitvi pomena ustreznih bralnih gradiv v povezavi s čustveno-motivacijskimi dejavniki bralne učinkovitosti in bralnim napredkom. Izpostavljen je model razvijanja branja v prvem triletju, ki sta ga oblikovali specialni pedagoginji na OŠ Franceta Bevka Tolmin, ter izkušnje, ki so lahko koristne šolskim knjižničarjem pri soustvarjanju čim boljšega bralnega okolja za vse učence na šoli. Vključuje študijo primera treh učencev 2. razreda, ki so bili trikrat letno testirani s testom tekočnosti glasnega branja, in analizo njihove bralne tehnike s prikazom celoletnega napredka posameznika v kontekstu razumevanja stopnje bralne tehnike in ustreznih bralnih gradiv za posameznega učenca. Prispevek prinaša mnoge informacije, ki bodo knjižničarjem olajšale svetovanje pri izbiri ustreznih bralnih gradiv mladim bralcem, in osvetli številne prednosti, ki jih knjižničarjem nudi šolsko okolje.
Keywords: bralna gradiva; bralna pismenost; knjižničarji; motivacija; tehnika branja; učenje branja