Supply chain management mitigation to climate change in three selected industrial sectors - Bašić, Maja (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2023)
Z rastjo svetovnega gospodarstva in globalizacijo se povečujejo tudi podnebne spremembe in njihovi učinki na planet Zemljo. Podnebne spremembe pa ne motijo le narave, temveč vplivajo tudi na podjetja in njihove dobavne verige. Številna podjetja so v zadnjem času prepoznala pozitivne učinke zelenih in krožnih praks upravljanja dobavnih verig. Oskrbovalne verige, ki dobavljajo izdelke z vsega sveta, so vse bolj izpostavljene vplivom spreminjajočega se podnebja in omejenih virov. V tej raziskavi je bilo ugotovljeno, kako podnebne spremembe vplivajo na dobavne verige v živilskem, avtomobilskem in energetskem sektorju. Poleg tega smo želeli ugotoviti, ali in kako se spreminja upravljanje oskrbovalnih verig, da bi se prilagodile poslovnemu okolju, na katerega vse bolj vplivajo okoljske spremembe.
Keywords: circular economy; climate change adaptation and mittigation; krožno gospodarstvo; prilagajanje podnebnim spremembam; supply chain management; sustainable developement; trajnostni razvoj; upravljanje dobavne verige