The challenges of powersharing in implementing the Good Friday Agreement - White, Timothy J. (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2023)
Poskusi izvajanja Velikonočnega sporazuma so bili zaradi nepripravljenosti unionističnih strank na delitev oblasti, ki izhaja iz njihovega nezadovoljstva s postopkom razorožitve in nedavnim severnoirskim protokolom k sporazumu o izstopu iz EU, pogosto neuspešni. Zaradi nenehnih težav pri operacionalizaciji institucionalnega okvira, dogovorjenega leta 1998, so nacionalistične in republikanske stranke, zlasti Sinn Féin, sprožile razpravo o skupnem referendumu za združitev Severne Irske z Republiko Irsko. Prispevek obravnava spremembe v stališčih severnoirske politike od mirne delitve oblasti do združitve irskega otoka.
Keywords: 1998; brexit; delitev oblasti; Severna Irska; Sporazum iz Belfasta; Velikonočni sporazum; združitev Irske