Mednarodno investicijsko pravo, arbitraža in Petišovci - Turšič, Domen (Podjetje in delo, 2020)
Julija 2020 je družba Ascent Resources plc Sloveniji poslala obvestilo o sporu in s tem opravila prvo formalno dejanje za vložitev zahtevka za odškodnino v reševanje mednarodnemu investicijskemu arbitražnemu tribunalu. Po pregledu dveh mednarodnih pogodb, ki bosta podlagi za pristojnost arbitražnega tribunala, če do arbitražnega postopka pride, se prispevek osredotoči na za konkretni primer relevantne vidike dveh standardov zaščite tujih investicij, katerih kršitve Ascent Resources plc zatrjuje v obvestilu o sporu: poštene in pravične obravnave ter prepovedi nerazumnih in diskriminatornih posegov v investicijo. Prek pregleda in analize odločitev drugih mednarodnih investicijskih arbitražnih tribunalov prispevek prikaže vsebino obveznosti države in višino dokaznih standardov, ki jim mora investitor zadostiti, da z zahtevkom uspe. Prispevek prikaže tudi obrambne argumente, izhajajoče iz suverenosti, ki jih imajo države na voljo v mednarodnih investicijskih arbitražah.
Keywords: environmental protection; fair and equitable treatment; international investment arbitration; international investment law; mednarodna investicijska arbitraža; mednarodne pogodbe; mednarodno investicijsko pravo; nerazumno in diskriminatorno ravnanje; non-impairment clause; poštena in pravična obravnava; sovereignty; suverenost; treaties; varovanje okolja