Uvod v historično-tipološko sistematiko literarnega razvoja - Kos, Janko (Primerjalna književnost, 2002)
Razprava analizira problem literarnega razvoja na različnih ravneh, od razvojaposameznih avtorskih opusov do razvoja posameznih nacionalnih literatur, večjih literarnih regij, evropske in svetovne literature v celoti, literarnih smeri in obdobij, vrst ali zvrsti. V tem okviru razločuje različne tipe literarnega razvoja, njegove notranje in zunanje vzroke. Ob evropski literaturi preverja možnost razvojnega periodiziranja s pomočjo duhovnozgodovinske metode in prihaja do sklepa, da je ta vidik potrebno dopolniti z ahistorično tipološkim. Evropski model literarnega razvoja ne pride v poštev za razlago orientalskih literatur starega in srednjega veka, pač pa je v nji mogoča uporaba tipološkega aspekta.
Keywords: history of literature; literarna zgodovina; literarna tipologija; primerjalna književnost; comparative literature