Multi-objective optimization of cloud manufacturing service composition with cloud-entropy enhanced genetic algorithm - Li, Yongxiang (Strojniški vestnik, 2016)
Za optimizacijo razporejanja proizvodnih virov v oblaku in izboljšanje učinkovitosti sestave storitev proizvodnje v oblaku je bil raziskan problem optimizacije sestave storitev proizvodnje v oblaku. V ta namen je predlagan nov pristop: genetski algoritem, izboljšan z entropijo oblaka (CEGA), ki pri optimizaciji upošteva več ciljev: stopnjo primernosti storitev, stopnjo harmonije sestave in kompleksnost sestave storitev. Podane so definicije stopnje primernosti storitev, stopnje harmonije sestave in entropije oblaka s pripadajočimi računskimi metodami. Postavljen je matematični model večciljne optimizacije sestave proizvodnih storitev v oblaku. Oblikovana je matrika stopnje primernosti storitev na podlagi štirih meril: kapacitete, želje, opreme in lokacije.
Keywords: entropija oblaka; genetski algoritem; optimizacija sestave storitev; proizvodnja v oblaku; stopnja harmonije sestave; stopnja primernosti storitev