Elementi upravljanja s stroški zdravil v Sloveniji - Kos, Mitja (Farmacevtski vestnik, 2015)
Članek opisuje elemente upravljanja s stroški zdravil z vidika plačnika v Sloveniji. Sistem zunanje primerjave cen, ki ga vodi JAZMP, omogoča določitev najvišje dovoljenje cene. V nadaljevanju se preko postopka razvrščanja, ki ga vodi ZZZS, oblikujejo dogovorjene cene. ZZZS ima poleg razvrščanja na liste na razpolago tudi druge mehanizme upravljanja s stroški zdravil vključujoč: omejitve predpisovanja, sistem najvišje priznane vrednosti za medsebojno zamenljiva zdravila in zdravila v terapevtskih skupin ter dogovore o deljenju tveganja med ZZZS in ponudniki zdravil.
Keywords: upravljanje s stroški zdravil; sistem zunanje primerjave cen; sistem notranje primerjave cen; omejitve predpisovanja; dogovori o deljenju tveganja