Two mountains, two species: new taxa of the Cicadetta montana species complex in Greece (Hemiptera: Cicadidae) - Gogala, Matija (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2009)
Na dveh grških gorah (Olimp in Kissavos) v vzhodnem delu Tesalije smo našli dve novi vrsti iz skupine Cicadettini. Iz Olimpa opisujemo olimpskega gorskegaškržada (Cicadetta olympica sp. n.) in iz Kissavosa kisavoškega gorskega škržada (C. kissavi sp. n.), ki oba pripadata kompleksu vrst gorskegaškržada (C. montana). Na Kissavosu smo akustično zaznali tudi Skopolijevega gorskega škržada (C. montana s. str.). Obe novi vrsti imata značilen, vrstno specifičen napev, ki se razlikuje od vseh ostalih vrst iz kompleksa vrst gorskega škržada. Morfološko sta obe novi vrsti zelo podobni druga drugi in tudi ostalim vrstam iz tega kompleksa.
Keywords: entomologija; favna; Grčija; Greece; Hemiptera; zoogeografija