The implications of gender quotas in Ukraine - Dean, Laura A. (Teorija in praksa, 2017)
Ukrajinski parlament, Verkhova Rada, je 17. julija 2015 sprejel zakon, s katerim je uzakonil 30-odstotne spolne kvote za strankarske kandidatne liste na lokalni ravni. V članku preučujeva predhodne poskuse uvedbe kvot v Ukrajini ter vpliv in učinke spolnih kvot na lokalnih volitvah. Analizirava rezultate volitev pred implementacijo spolnih kvot in po njej, da bi natančneje lahko raziskala dejavnike, ki vplivajo na upoštevanje oziroma neupoštevanje kvot, kakor tudi vpliv kvot na izvolitev žensk. Prepričana sva, da zaradi neambicioznosti kvotnih pravil, ki ne predvidevajo sankcij za ne upoštevanje kvotnih določil, in kljub spremembi volilnega sistema na lokalni ravni v (sorazmerni) proporcionalni sistem, se zastopanost žensk ni zvišala. Prav tako ugotavljava, da novi režim v postkonfliktni ukrajinski demokraciji v nastajanju želi s sprejetjem spolnih kvot pokazati, da je bolj demokratičen in egalitaren od predhodnih in se tako bolj približati evropskim in mednarodnim standardom, a vladajoče stranke kvotnih določil ne upoštevajo.
Keywords: Local elections; Lokalne volitve; Political representation; Politično predstavništvo; spolne kvote; Ukraine; Ukrajina; woman; Women; Ženske