The prevalence of violence directed at paramedic services personnel - Gabrovec, Branko (Obzornik zdravstvene nege, 2015)
Uvod: Nasilje nad zaposlenimi v zdravstveni negi je pogosto. Namen raziskave je ugotoviti vrsto in pogostost nasilja nad zaposlenimi v reševalnih službah, kjer je raziskanost pojavnosti redkejša. Metode: Izvedena je bila neeksperimentalna vzorčna metoda raziskovanja. Inštrument raziskave je bil strukturiran vprašalnik. K raziskavi smo povabili 36 reševalnih postaj v Sloveniji, od katerih se jih je odzvalo 29 od skupno 360 poslanih je bilo vrnjenih 246 (68,3 %) vprašalnikov. Podatki so bili analizirani z opisno statistiko, korelacijo, testom Kolmogorov-Smirnov, Pearsonovim testom hi-kvadrat, testom Mann-Whitney U in linearno regresijo s stopnjo značilnosti p < 0,05. Rezultati: Verbalno nasilje s strani pacienta je v zadnjem letu doživelo 78,0 % vseh anketiranih. 49,6 % jih je v zadnjem letu doživelo fizično nasilje. Poškodovanih s strani pacienta jih je bilo v svoji karieri 26,8 %. Spolno nadlegovanje je s strani pacienta v zadnjem letu doživelo 24,4 % anketiranih. Ugotovili smo povezanost med soočanjem in doživljanjem strahu (p = 0,017), med fizičnim nasiljem in doživljanjem ogroženosti (p = 0,005) ter med doživljanjem fizičnega nasilja s strani pacienta in pomanjkanjem znanja za obvladovanje agresivnega pacienta (p = 0,012). Diskusija in zaključek: Rezultati raziskave so izhodišče za iskanje rešitev ugotovljenih problematik različnih vrst nasilja nad zaposlenimi v zdravstveni negi reševalnih služb.
Keywords: nursing; paramedic; reševalci; safety; security; varnost; zdravstvena nega