Konvektivni prenos toplote v vrtečem kanalu kaskade z ravnimi lopaticami - Mori, Mitja (Strojniški vestnik, 2003)
V prispevku je obravnavana odvisnost konvektivnega prenosa toplote od vrtilne frekvence na vroči steni turbinske lopatice. Prenos toplote poteka v kriznem sistemu iz aksialnega toka vroeih dimnih plinov na hladilni zrak v kanalu lopatice. Z numeričnim modelom smo simulirali tokovne in energijske razmere v aksialni krožni kaskadi z ravnimi lopaticami pri različnih vrtilnih frekvencah in količini hladilnega zraka, rezultate pa smo zapisali v brezdimenzijski obliki. Izkazalo se je, da ima v obravnavanem primeru razmernik hladilnega zraka bistveno večji vpliv od rotacijskega števila. Rezultate numeričnih simulacij smo primerjali z rezultati enodimenzijskih, polizkustvenih modelov konvektivnega prenosa toplote z različnimi nastavki, ki so v praksi najpogosteje uporabljeni. V primerjavi z rezultati numeričnih analiz vsi trije uporabljeni modeli kazejo pravilno usmeritev, naboljse ujemanje pa dobimo z uporabo modela prenosa toplote skozi ravno steno.
Keywords: turbine plinske; hlajenje konvektivno; števila Nusselt; analize numerične; prenos roplote; plinske turbine; numerična analiza