Electrochemotherapy of tumours - Serša, Gregor (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Elektrokemoterapija je način zdravljenja raka, ki združuje uporabo standardnihkemoterapevtikov in aplikacijo električnih pulzov na območje tumorja. Z aplikacijo električnih pulzov na tumor povzročimo destabilizacijo celične membrane, s čimer omogočimo, da citostatiki, ki imajo slabo prehajanjeskozi membrano, lažje vstopajo v celico. Tako se večkrat poveča citotoksičnost citostatikov, kot sta cisplatin ali bleomicin, s tem pa se poveča tudi njihova protitumorska učinkovitost, posebno na mestu aplikacije električnih pulzov. Zaradi selektivno povečanega vnosa samo na območju tumorjaje terapevtski indeks elektrokemoterapije zelo dober, dobra je namreč lokalna protitumorska učinkovitost brez lokalnih ali sistemskih stranskih pojavov, zaradi kemoterapevtikov ali aplikacije električnih pulzov. Po številnih predkliničnih raziskavah je bila elektrokemoterapija preizkušena tudi v mnogih kliničnih raziskavah. V veterinarski onkologiji je bila uspešnost elektrokemoterapije dokazana pri zdravljenju različnih primarnih tumorjev mačk, psov in konjev. V humani onkologiji se je elektrokemoterapija izkazala pri zdravljenju kožnih in podkožnih tumorjev pri bolnikih z napredovalo boleznijo različnih vrst rakov. Rezultati vseh teh študij dokazujejo uspešnost elektrokemoterapije v onkologiji za pri lokalnem nadzoru rasti kožnih in podkožnih lezij različnih vrst raka.
Keywords: Bleomicin; Bleomycin; Cisplatin; Drug Delivery Systems; Drug Therapy; Electroporation; elektrokemoterapija; Elektroporacija; Neoplasms; Novotvorbe; onkologija; Therapy; tumor; tumorji; Zdravilo, sproščanje, sistemi; zdravljenje