Failure-mode transition in resistance spot welded DP780 advanced high-strength steel - Abadi, Mehdi Mansouri Hasan (Materiali in tehnologije, 2014)
Uporovni točkasti zvari naprednega visokotrdnostnega jekla (AHSS) izkazujejo nagnjenje k porušitvi med ploskvama (porušitev skozi področje zvara). Razvidno je tudi, da pri AHSS-zvarih ne veljajo navadna priporočila (glede na debelino pločevine) za velikost zvara, ki bi omogočila porušitev z iztrganjem zvara. Zato je bilo treba preučiti način porušenja točkastih zvarov pri naprednih visokotrdnostnih jeklih. Namen tega članka je opis preiskave načina porušitve od porušitve med ploskvama do porušitve z iztrganjem pri različnih obremenitvah, vključno z natezno-strižnim preizkusom točkastih zvarov DP780. Ugotovljeno je bilo, da obstaja kritična velikost FZ, ki omogoča, da se zagotovi porušitev z izpuljenjem pri vseh obremenitvah. Rezultati so pokazali, da velikost zvara narašča v naslednjem vrstnem redu: prečni natezni preizkus, natezni preizkus spojenih kotnikov (coach-peel) in natezno-strižni preizkus. Za vsako vrsto obremenitve je razložen z napetostmi prehoda iz medploskovne porušitve v porušitev z izpuljenjem.
Keywords: resistance spot welding; uporovno točkasto varjenje; način porušitve; failure mode; high-strength-steel; visokotrdnostno jeklo; loading condition; način obremenitve