Franc Ferk in njegov pomen za muzejsko in narodopisno dejavnost na slovenskem Štajerskem - Godina-Golija, Maja (Traditiones (Ljubljana), 2006)
Novembra leta 2005 je minilo 80 let od smrti profesorja Franca Ferka, zgodovinarja in germanista. V času svojega življenja je ustvaril pomembne arheološke zbirke, ki jih je podaril muzejskim društvom in muzejem na Štajarskem in s tem spodbudil ustanovitev muzeja v Celju (1882), na Ptuju (1893) in v Mariboru (1903). Poleg numizmatike in arheologije se je ukvarjal tudi z narodopisnim delom. Njegovo narodopisno gradivo je deloma popisal dr. Niko Kuret. Kot "Ferkov arhiv" ga hrani Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU.
Keywords: Ferk, Franc, 1844-1925; ethnology; etnologija; archaeology; arheologija; muzejske zbirke; muzeologija; biografije