Ceremonial gifts - nice gesture or potential risk? - Kukovič, Simona (Teorija in praksa, 2023)
Integriteta in transparentnost sta bistvena elementa sodobnih demokratičnih držav, zaupanje v politično-upravne institucije pa je treba zasledovati in ohranjati na vsakem koraku, tudi pri poročanju o protokolarnih darilih. Protokolarna darila so kljub (pogosto) problematičnim konotacijam eden ključnih elementov pri gradnji trdnih odnosov, od najvišjih položajev v politiki in diplomaciji do najožjih javnih uslužbencev. Članek obravnava nabor prijavljenih daril v Republiki Sloveniji. S poglobljeno statistično analizo so avtorji ugotovili nepravilnosti pri poročanju o protokolarnih darilih, predvsem pomanjkljive opise daril in problematično ocenjevanje vrednosti daril, ki je v večini primerov prepuščeno laikom. Avtorji ugotavljajo, da se pojavljajo težave pri implementaciji normativnega okvira, saj se pri poročanju protokolarnih daril upoštevajo predvsem tehnični, manj pa tudi vsebinski vidiki.
Keywords: anomalies; anomalije; ceremonial gifts; Diplomatska darila; poročanje; preglednost; protokolarna darila; reporting; Slovenija; transparency; trust; zaupanje