Vpliv cene naravnega plina na panoge slovenskega gospodarstva - Festić, Mejra (Lex localis, 2009)
V članku empirično preverjamo intenziteto vpliva dinamike gibanj cene plina na posamezne panoge slovenskega gospodarstva. Dinamika gibanja cene plina lahko pomaga pri prognoziranju gibanja oskrbe z električno energijo, plinom, paro in toplo vodo, kakor tudi proizvodnje kovin, proizvodnje tekstilij, usnja, obutve, usnjenih in krznenih izdelkov, oblačil, proizvodnje vlaknin, papirja, kartona ter izdelkov iz papirja in kartona, proizvodnje izdelkov iz gume in plastičnih mas, predelovalne dejavnost in proizvodnje pohištva, proizvodov za vmesno porabo ter reciklaže. Potrdili smo tudi statistično značilen vpliv cene plina na cene življenjskih potrebščin, pri čemer povišanje cene plina za 1% točko prispeva k rasti cen življenjskih potrebščin za 0,005% točk.
Keywords: cene; gospodarske panoge; proizvodnja; Slovenija; zemeljski plin