Citodiagnostika netipljivih lezij v dojkah - Pogačnik, Ana (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Aspiracijska biopsija s tanko iglo (ABTI) je uveljavljena metoda zadiagnostiko sprememb v dojki. V pričujoči študiji smo želeli ugotoviti zanesljivost ultrazvočno (UZ) ali rentgensko (RTG) vodene ABTI za diagnostiko netipljivih lezij v dojki na podlagi cito-histološke korelacije in izračunati občutljivost, specifičnost, napovedno veljavnost pozitivne in negativne diagnoze. Bolniki in metode. V retrospektivno študijo smo vključili 179 žensk,pri katerih je bila v letu 2003 izvršena UZ ali/in RTG vodena ABTI netipljive lezije v dojki, ki je bila kasneje histološko opredeljena na vzorcubiopsije z debelo iglo, vodeni ekscizijski biopsiji ali na kirurškem resektatu. Rezultati. V 66 (36,8%) primerih je bil histološko dokazan karcinom, v 113 (63,1%) primerih pa benigna lezija. Citopatološke diagnoze v skupini karcinomov so bile: karcinom v 41 primerih (62,1%), sumljivo za karcinom v 12 (18,2%), napačno negativna diagnoza v 3 (4,5%), v 10 (15%) primerih pa niso dobili dovolj materiala za diagnozo. Zaključki. V skupini benignih lezij smo iz vzorca ABTI postavili pravilno negativno diagnozo v 55 primerih (48,7%), napačno sumljivo v 18 (15,9%), napačno pozitivno diagnozo v enem primeru (0,88%) in v 39 (34,5%) primerih nismo dobili dovolj materiala zadiagnozo. Občutljivost metode v naši študiji je bila 91%, specifičnost 98%, napovedna veljavnost pozitivne diagnoze 97,6% in napovedna veljavnost negativne diagnoze 94,8 %.
Keywords: Biopsija igelna; Biopsy, Needle; Breast Neoplasms; Citodiagnostika; Cytodiagnosis; diagnostika; Dojka, novotvorbe; dojke; Pathology; rak (medicina)