Nevropsihološka interpretacija Sferičnega zrcala - Žunkovič, Igor (Slavistična revija, 2015)
Članek sintetizira spoznanja o konstruktivističnih elementih Kosovelove poezije, ki jih v svoji knjigi Srečko Kosovel: Monografija opiše Janez Vrečko, ter nevroznanstvena spoznanja o delovanju človeške percepcije (Semir Zeki) in percepcije med branjem (Jaana Simola). Ugotovimo, da Kosovelova pesem Sferično zrcalo vsebuje sedem ključnih konstruktivističnih principov in devet konstruktivističnih elementov, ki imajo na ravni nevrobiologije percepcije natančno določene nevropsihološke učinke. Ključno spoznanje pričujoče razprave je, da nevropsihološke funkcije Sferičnega zrcala podpirajo in konstruirajo vsebinsko-sporočilno zasnovo pesmi.
Keywords: "Sferično zrcalo"; branje; constructivism; konstruktivizem; Kosovel, Srečko, 1904-1926; neuropsychological functions; nevropsihološke funkcije; percepcija; perception; reading; Slovene literature; Slovene poets; slovenska književnost; slovenski pesniki