Prebivalstvo v slovenskih predelih Napoleonove Ilirije - Šumrada, Janez (Zgodovinski časopis, 1998)
Avtor objavlja vrsto statističnih podatkov o številu prebivalstva, pretežno zbranih v pariškem Archives nationales, primerjalno pa ocenjuje vrednost dveh štetij v obdobju Napoleonove Ilirije: tistega, ki so ga 1809 izvedle francoske okupacijske oblasti s pomočjo domačega uradništva - v glavnem je malo zanesljivo -in onega iz 1811, ob veliki upravno-teritorialni reformi Ilirije. Podatki ljudskega štetja iz 1811 so za slovenski del Ilirskih provinc prvič doslej v celoti objavljeni. Ob primerjavi rezultatov štetja iz leta 1811 za Kranjsko z avstrijskimi iz 1817 avtor ugotovi, da so francoski rezultati relativno zanesljivi in povsem primerljivi z avstrijskimi, obenem pa ugotovi, da je imela dobra polovica avstrijskih glavnih občin (Hauptgemeinden) 1817. na Kranjskem isti obseg kot šest let poprej francoske občine (arrondissemensts communaux)
Keywords: prebivalstvo; demografija; demography; Slovenia; Slovenija; history; zgodovina; statistika; Ilirske province; 19.st.; 1809/1817