Pravice in dolžnosti nadzornega sveta glede delničarjeve pravice do obveščenosti in prisotnosti na skupščini družbe - Bratina, Borut (Podjetje in delo, 2020)
Prispevek obravnava zakonsko ureditev vloge in pomena nadzornega sveta ter pravice in pristojnosti nadzornega sveta kot organa in posameznega člana nadzornega sveta, predvsem v povezavi z uresničevanjem pravice delničarjev do obveščenosti, ki se praviloma uresničuje na skupščinah družb. V zvezi s pravico delničarjev do obveščenosti se zastavlja utemeljeno vprašanje, ali morajo člani nadzornega sveta biti prisotni na skupščini družbe in na njej odgovarjati na vprašanja delničarjev, če so ta naslovljena nanje in se nanašajo na njihovo delo v družbi. Odgovori na navedena vprašanja v zakonodaji niso neposredno in jasno podani, zato je treba pri obravnavi teh vprašanj izhajati poleg zakonodaje tudi iz avtonomnih določil družbe, ki urejajo delovanje njenih organov, ter iz dobre poslovne prakse, ki je pogosto povzeta tudi v različnih kodeksih korporativnega upravljanja.
Keywords: corporate governance; delničarji; korporativno upravljanje; management; nadzorni svet; poslovodstvo; pravica do obveščenosti; right to information; shareholder meeting; shareholders; skupščina; supervisory board