Radikalna desnica na Slovenskem - Rizman, Rudi (Teorija in praksa, 1998)
V članku je predstavljena geneza radikalne desnice na Slovenskem po uvedbi večstrankarskega sistema. Radikalno desnico najbolje opredeljujejo štiri politične sestavine: nestrpnost, protidemokratična stališča, sovraštvo do univerzalnega razuma in poudarjanje tradicionalnih vrednot. V času enopartijskega režima je bila desnica pojmovana kot nekaj izven vsakdanjega političnega diskurza, zato je pri mnogih uživala status "prepovedanega sadeža". S padcem komunizma ter z njim "razrednega sovražnika" (kapitalista), radikalna desnica skonstruira nov seznam sovražnikov ljudstva: priseljenci, manjšine, liberalno usmerjeni intelektualci, bivši komunisti in mnogi drugi. Predstavljene so ideje in dejanja prvega populista Ivana Krambergerja, radikalno desničarske inteligence, demagoškega populista Janeza Janše, katoliške cerkve ter mnogih drugih, ki sooblikujejo radikalno desni del političnega spektra.
Keywords: Slovenia; Slovenija; political party; politične stranke; politična desnica; postkomunizem; nacionalizem; nationalism; Catholic Church; katoliška cerkev; radikalna desnica