Preventiva in zdravljenje patelofemoralne bolečine - Kržičnik, Zala (Šport (Ljubljana), 2022)
Patelofemoralna bolečina je opredeljena kot bolečina v sprednjem delu kolena, ki izhaja iz sklepa med pogačico in stegnenico. Poznavanje literature s tega področja je pomembno, saj gre za eno najpogostejših mišično-skeletnih poškodb, ki prizadene mlade in aktivne odrasle osebe. V tem članku smo na podlagi pregleda sistematičnih preglednih člankov in metaanaliz raziskali, kakšne intervencije so najučinkovitejše za preventivo in zdravljenje te poškodbe. Rezultati pregleda literature kažejo, da je tako za preventivo kot za zdravljenje patelofemoralne bolečine najučinkovitejša vadba za krepitev mišic kolka in kolena. Za uporabo drugih konservativnih intervencij ni dovolj dokazov o njihovi učinkovitosti. Na podlagi pregleda literature smo ugotovili, da sta preventiva in zdravljenje patelofemoralnega sindroma podprta z malo dokazi, zato bi bile potrebne nadaljnje raziskave, ki bi omenjeni temi bolje raziskale.
Keywords: analize; kolenski sklep; patelofemoralna bolečina; preventivni program; šport; športne poškodbe; vadba; zdravljenje