Ludovico Silva and the move to critical stances in Latin American communication studies - Calles-Santillana, Jorge Alberto (Javnost (Ljubljana), 2006)
Kljub velikemu intelektualnemu vplivu v sedemdesetih letih 20. stoletja je Ludovico Silva skoraj povsem pozabljen celo v lastni domovini Venezueli. Njegovo osnovno področje je bila teorija ideologije, kjer je oporekal uradnemu marksizmu in levičarskim politikom tistega časa. Izhajajoč iz Marxovega razlikovanja med uporabno in menjalno vrednostjo je Silva dokazoval, da potrebuje marksistična kategorija presežne vrednosti ekvivalent v simbolnem svetu in je razvil idejo ideološkega presežka, da bi zavrnil mehanične interpretacije ideologije. Silva je prispeval k razvoju latinskoameriških komunikacijskih študij z vključevanjem moči in dominacije kot strukturnih sil v oblikovanju družbenih odnosov. Ideološka moč medijev je postala najpomembnejše področje medijskih študij, ki so problematizirale vrednost tedaj prevladujočega funkcionalističnega in kvantitativnega raziskovanja medijskih učinkov. Članek v zgodovinski perspektivi ponovno odkriva njegovo delo in poudarja njegovo intelektualno zavezanost resnici ter njegov prispevek k odmikanju latinskoameriških komunikacijskih študij od konvencionalne akademske drže v smeri kritičnega raziskovanja.
Keywords: Silva, Ludovico; Latinska Amerika; ideologija; komuniciranje; communication; communication sciences; komunikologija; družbeni odnosi; communication medium; mediji; vplivi