A snapshot of the main ownership features of the Slovenian corporate sector - Rojec, Matija (IB revija (Ljubljana), 2014)
Slovenija je le deloma uresničila eno od glavnih tranzicijskih reform, to je privatizacijo podjetniškega in finančnega sektorja. Posledica tega je, da se četrt stoletja po začetku tranzicije država še enkrat sooča z nalogo precej obsežne privatizacije, da bi zmanjšala obseg državnega lastništva in kontrole v podjetniškem in finančnem sektorju na mednarodno primerljivo raven. Visoka lastniška in upravljavska vključenost države v podjetja in finančne institucije je posledica slovenskega načina privatizacije in močnih političnih interesov za ohranitev visoke ravni državnega lastništva v podjetjih in finančnih institucijah ('nacionalni interes') kakor tudi problemov podjetniškega in finančnega sektorja, povezanih z gospodarsko krizo, ko je podjetniški sektor vse manj sposoben odplačevati kredite finančnemu sektorju. Prispevek podaja lastniško strukturo in z njo povezane trende v slovenskem podjetniškem sektorju, pri čemer podjetja deli na tista v večinski državni lasti, tista v večinski tuji lasti in tista v večinski zasebni domači lasti, pri čemer pozornost namenjamo predvsem podjetjem v večinski državni lasti. Številke kažejo, da podjetja v večinski državni lasti pomenijo pomemben in rastoč delež slovenskega podjetniškega sektorja. Močno so skoncentrirana v energetiki, transportu in predelovalni dejavnosti. Podjetja v večinski državni lasti prevladujejo v energetskem sektorju, so zelo pomembna v transportnem in komunikacijskem sektorju, ne pa toliko v predelovalni dejavnosti. V obdobju 2008-2012 se je skupni pomen podjetij v večinski državni lasti za slovenski podjetniški sektor povečal, povečal pa se je tudi v večini področij dejavnosti. Podjetja v večinski državni lasti so nadpovprečno velika v vseh področjih dejavnosti, vendar pa so v večini področij dejavnosti podpovprečno kapitalno intenzivna, beležijo podpovprečno prodajo na zaposlenega in nižjo izvozno usmerjenosti, so pa tudi manj zadolžena kakor povprečna podjetja v enakih področjih dejavnosti. Podjetja v večinski državni lasti praviloma izkazujejo nižjo uspešnost poslovanja kakor druga podjetja v enakih področjih dejavnosti, merjeno s produktivnostjo, dobičkonosnostjo in EBITDA. Njihovi rezultati so še posebej slabi glede dobička iz poslovanja, kar kaže, da imajo resne probleme s svojo osnovno dejavnostjo. Stanje glede stopnje EBITDA ni dosti boljša.
Keywords: Enterprises; Podjetja; Privatisation; Privatizacija; Poslovna uspešnost; Success in business; Slovenia; Slovenija; lastništvo; lastniška struktura