Informativni izračun kot pravni presadek: od dohodnine do socialnih pravic - Babšek, Matej (Podjetje in delo, 2021)
Informativni izračun dohodnine je v vrsti tujih držav in v Sloveniji od leta 2007 prek dohodninske napovedi, ki jo predizpolni finančna uprava, prinesel poenostavitve za vse udeležence v postopku. Z njegovo uvedbo se je izboljšalo tudi pobiranje tega davka v smislu pravilne odmere. V sklopu teorije pravnih presadkov, tj. prenosa institutov z enega na drugo področje, je v tem prispevku preučevana ideja uvoza izračuna z davčnega na socialno področje. Osrednja metoda raziskave je analiza sodne prakse o informativnem izračunu dohodnine, ki je pokazala, da za tak presadek ni videti sistemskih zadržkov. Obravnavana ureditev ima tudi vrsto prednosti: ustrezno obravnavo številčnosti socialnih postopkov, njihove kontinuitete, varstva procesnih pravic in obenem področnih javnih koristi, ne nazadnje tudi sledenje strateškim temeljem tega instituta v socialni reformi iz leta 2018. Ugotovitve, predstavljene v prispevku, so uporabne tako za pravno teorijo kot za snovalce javnih politik in praktike na področjih davkov in socialnega varstva.
Keywords: case law; davčni postopek; informational personal income tax calculation; informativni izračun dohodnine; legal transplant; pravni presadek; social rights; socialne pravice; sodna praksa; tax procedure