Development of tourism research - Rangus, Marjetka (Teorija in praksa, 2016)
V mednarodni znanstveni javnosti že desetletja poteka intenzivna debata o statusu turizma kot samostojne znanstvene discipline, ki ima svojo disciplinsko matriko in standardizacijo znanja. Na drugi strani pa se praktična neodvisnost turizma kot akademske discipline izkazuje v tem, da obe najpomembnejši mednarodni bazi, Scopus in JCR, za indeksiranje bibliografije posebej kategorizirata turizem (skupaj z gostoljubnostjo, prostim časom in športom) kot samostojno področje objavljanja. V prispevku je predstavljena analiza dela objavljanja slovenskih avtorjev na področju turizma. Avtorja ugotavljata, da obstaja potreba po indeksiranju področja turizma kot samostojne akademske discipline v bazah COBISS in Sicris po zgledu baz JCR in Scopus.
Keywords: COBISS; COBISS.net; indexing of publication; JCR; metodologije raziskovanja; raziskovanje; SCOPUS; tourism; tourism research; tourism studies; turizem