Oligarhične težnje v srednjeevropskih demokracijah - Toplak, Cirila (Teorija in praksa, 2009)
Avtorica analizira stanje demokracije v Srednji Evropi danes, ob upoštevanju konteksta politične kulture in globalnega neoliberalizma. Razgrajuje razliko med formalnimi demokratičnimi standardi in dejanskim stanjem v srednjeevropski politiki, pri čemer se ne omejuje na postsocialistično Srednjo Evropo, ampak argumentirano vključi v primerjavo in analizo tudi Italijo in Avstrijo. Pokaže delovanje in "tehnike oblasti" srednjeevropskih demokracij. Sledi celovit pregled politološke literature na temo oligarhij, z namenom detektirati definicije in kazalce, ki bi jih bilo mogoče smiselno aplicirati na srednjeevropsko politično situacijo kot dokaze za (ne)oligarhičnost političnih režimov v regiji. V sklepnem delu avtorica komentira ključne ugotovitve iz pregleda literature v razmerju do politične situacije v Srednji Evropi danes in pri tem upošteva smiselno kontekstualizacijo v času in prostoru. Avtorica sklene besedilo z iztočnicami za razpravo, s kakšnimi sredstvi zavreti oligarhizacijo srednjeevropske politike ali jo vsaj omiliti. Avtorica se opira na vire iz politične zgodovine in teorije, kakor tudi na kvalitativno in komparativno analizo ter raziskave javnega mnenja.
Keywords: Political system; Politična ureditev; Democracy; Demokracija; Oblast; Authority; Central Europe; Srednja Evropa; politika; politics; politična kultura; politična elita